Garra Rufa

Η καρδιά της μεθόδου ιχθυοθεραπείας είναι τα ψάρια με την ονομασία Garra rufa, η ακριβής επιστημονική κατάταξη των οποίων παρουσιάζεται στον διπλανό πίνακα. Επίσης συναντώνται με τις ονομασίες doctor fish, kangal fish και nibble fish.

Η προέλευσή τους είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής και συναντώνται στο φυσικό τους περιβάλλον κυρίως στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράν και στο Ιράκ. Είναι ψάρια του γλυκού νερού και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου. Το μέγεθός τους φτάνει μέχρι τα 7 εκατοστά και η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 3 έως 7 χρόνια, ανάλογα με τη φροντίδα που τους παρέχεται και τη συντήρηση του ενυδρείου.

Έχουν μάθει να τρέφονται με πολλά διαφορετικά είδη τροφής, κυρίως λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στην εύρεσή της στα μέρη από τα οποία προέρχονται. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στα νεκρά κύτταρα του ανθρωπίνου δέρματος, και το γεγονός ότι δεν έχουν δόντια καθιστά αυτήν τη διαδικασία εκτροφής όχι μόνο ανώδυνη, αλλά και ευχάριστη. Επίσης έχουν υψηλό μεταβολισμό, κάτι το οποίο τα οδηγεί στο να αναζητούν συνεχώς τροφή.

Η ανακάλυψη των ιαματικών ιδιοτήτων τους έγινε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή Kangal της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ένας βοσκός έβαλε τα πόδια του σε μια ιαματική πηγή όπου ευδοκιμούν τα συγκεκριμένα ψάρια και διαπίστωσε θεαματικά αποτελέσματα. Τα πρώτα οργανωμένα δημόσια spa στην περιοχή αυτή ανεγέρθηκαν το 1963, ενώ για πολλά χρόνια οι ιδιότητες των Garra Rufa ήταν άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αυστηρή νομοθεσία της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η εξαγωγή τους για να αποφευχθεί η εμπορική τους υπερ-εκμετάλλευση. Μόλις πρόσφατα η εκτροφή τους άρχισε να γίνεται και σε άλλες χώρες, κυρίως αυτές της Νοτιοανατολικής Ασίας, και η χρήση τους σε κέντρα spa άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο.